vineri, 11 aprilie 2014

LACURI NATURALR

In vechime se spunea ca lacurile sunt Ochii Pamantului in care se oglindeste Cerul. Noi, astazi, dupa decenii de poluare si pangarire irationala a tuturor apelor, cu greu mai putem sustine aceeasi metafora. Cu toate acestea, in ciuda agresiunii omului modern impotriva naturii, unele lacuri, aflate la o oarecare  distanta de “civilizatie”, au ramas intacte. Ireal de frumoase, incredibil de pure si transparente, sunt asezate in imprejurimi mirifice care te indeamna pe loc la liniste si reflectie interioara. Admirati-le frumusetea nemaintalnita, Romania are cu ce se mandri din acest punct de vedere!
In tara noastra se pot intalni diferite tipuri de lacuri, originea acestora punand amprenta asupra formei, adancimii sau compozitiei si temperaturii apei.  


Lacurile de munte 
Lacurile din Carpatii romanesti sunt situate in zona apelor de munte, cuprinsa intre altitudinea minima de 200 m (Muntii Banatului) si cea maxima de 2300 m (Muntii Fagaras si Retezat). Pe langa aceste lacuri montane naturale mai pot fi intalnite si lacurile de acumulare create de catre om (antropice).

Lacurile de alunecare si de baraj natural
 s-au format in urma deplasarilor de teren care au barat scurgerea unui rau. Apa si-a facut loc in aval spre vechea albie, trecand peste barajul care cu timpul s-a stabilit determinand formarea unei cuvete. Lacurile de acest gen sunt putine la numar si in general cu suprafete mici, fiind supuse unui proces lent de colmatare, din cauza materialului transportat si depus in lac de catre afluenti.

Lacurile glaciare
 s-au format in circurile sau vaile glaciare sub actiunea ghetarilor. Majoritatea acestor lacuri sunt situate la altitudini cuprinse intre 1900 si 2000 m. Extremitatile altitudinale sunt date de lacurile: Hartop I si Capra din Fagaras si Taul Agatat din Muntii Retezat, la altitudinea de 2300 m, pe de o parte, si de Buta din Retezatul Mic si Iezerul Surianu din Muntii Sebes, la altitudinea de 1720 - 1750 m, pe de alta parte. Alimentarea cu apa a majoritatii lacurilor glaciare se face din izvoarele de suprafata, al caror debit variaza in functie de anotimp si indeosebi de grosimea stratului de zapada si de valoarea precipitatiilor. Iarna toate lacurile glaciare ingheata.

De asemenea in Romania mai putem intalni si alte tipuri de lacuri precum: lacurile relicte, lacurile de lunca, vulcanice, limane, baraje naturale sau lacurile formate in depresiuni carspice. In continuare vom incerca sa prezentam cele mai importante lacuri din Romania, modul de formare si mai ales, locatia acestora. 
Lacul Sfanta Ana este singurul lac de origine vulcanica din Romania, situat la o altitudine de 946 metri in masivul Ciumatul Mare, aproape de Tusnad. Lacul a luat nastere pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu din masivul vulcanic Puciosu. Zona aceasta a fost declarata rezervatie naturala. Langa lac se afla mlastina Mohos, deosebit de frumoasa, dar si periculoasa, care poate fi vizitata numai cu ajutorul unui ghid. Exista doua rute de acces catre lac: pornind din localitatea Bixad, judetul Covasna sau prin Targu Secuiesc-Turia-Balvanyos-Sfanta Ana. Lacul este considerat cel mai curat din Romania, dar si din lume datorita apei distilate, care insa nu este potabila din lipsa sarurilor minerale (mineralizarea fiind de 0,002%).




Balea Lac este situat in muntii Fagaras si reprezinta unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania, datorita altitudinii la care se afla statiunea, 2034m. Tot aici se gasesc cele mai numeroase lacuri glaciare din tara, Avrig 2011 m, Caltun 2147m, Doamnei 1865 m , Balea 2034 m, cascade: cascada Moasei, cascadele Avrigului, cascada Serbotei, cascada Balea.
Frumusetea acestor locuri sunt iesite din comun, datorita altitudinii mari la care se afla, numeroase plante unicate precum: floarea de colt, macul galben, in perioada verii se poate ajunge la Balea Lac cu masina pe Transfagarasan (drumul dintre nori) situat la o altitudine de 2042 m, a doua ca inaltime din tara, iar in celelalte anotimpuri urcarea se poate face numai cu telecabina.



Lacul Ursu este cel mai mare lac heliotermic din lume. Este unic in Europa si nu se stie de existenta unui astfel de lac in intreaga lume. Lacul Ursu este considerat rezervatie naturala, ca lac sarat cu fenomen de heliotermie, bucurandu-se de un regim special de protectie. Lacul Ursu isi primeste in fiecare an miile de turisti care vin atat pentru relaxare cat si pentru vindecarea anumitor boli ginecologice, reumatismale, endocrine, metabolice, neurologice. Unii dintre noi se bucura de lacurile termale, altii de lacurile sarate iar altii de lacul Ursu care le implineste pe amandoua. Efectul heliotermic se datoreaza efectului de sera produs de apa dulce ce curge la suprafata lacului, cu apa sarata concentrata. Numele lacului provine de la forma sa, care seamana cu cea a unei piei de urs. Lacul Ursu are suprafata de cca 4 ha si adancimea de aproximativ 18 m. 



Aflat in statiunea Sovata, lacul Ursu este coroana de pe capul acestui loc unde mai putem intalni alte lacuri sarate si dulci: Alunis, Verde, Rosu, Nedru, Verde, Mierlei sau Parschiva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu