marți, 29 aprilie 2014

Alba Iulia, nominalizată pentru „cea mai bună destinaţie a anului“ la evenimentul industriei hoteliere din România

Alba Iulia, nominalizată pentru „cea mai bună destinaţie a anului“ la evenimentul industriei hoteliere din România
Oraşul Alba Iulia a fost nominalizat la categoria categoria “Cea mai bună destinaţie a anului” în cadrul galei “Hotel Tourism & Leisure”, cel mai important eveniment din industria hotelieră, a turismului şi ospitalităţii din România.

lba Iulia concurează la această categorie pentru petrecerea timpului liber cu destinaţii ca Bucovina, Sibiu, Transalpina – Voineasa, Sighişoara, Delta Dunării şi Târgu Mureş.   Cei care consideră Alba Iulia drept o destinaţie preferată pot vota online până în 14 mai pe site-ul evenimentului. Votul online se poate exprima o singură dată, accesând site-ul concursului. Concomitent, juriul format din experţi va selecta cele mai importante proiecte turistice din cadrul concursului. Cele mai eficiente şi inovatoare proiecte şi concepte din industria hotelieră, a turismului şi a ospitalităţii din România vor fi premiate în 22 mai, în cadrul unei Gale organizate la Bucureşti.   Alba Iulia fost desemnat în 2012 Destinaţie Turistică Europeană de Excelenţă. Alba Iulia s-a înscris în această competiţie şi a şi câştigat-o, la categoria „Turismul şi regenerarea siturilor fizice”. Proiectul EDEN – European Destinations of Excellence – a fost lansat în anul 2006 de Directoratul General pentru Întreprinderi şi Industrie/ Comisia Europeană. Destinaţiile EDEN sunt desemnate printr-un concurs naţional, organizat de autoritatea de turism din fiecare ţară participantă la proiect, pe baza temei şi a criteriilor de selecţie agreate de Comisie.

vineri, 11 aprilie 2014

LACURI NATURALR

In vechime se spunea ca lacurile sunt Ochii Pamantului in care se oglindeste Cerul. Noi, astazi, dupa decenii de poluare si pangarire irationala a tuturor apelor, cu greu mai putem sustine aceeasi metafora. Cu toate acestea, in ciuda agresiunii omului modern impotriva naturii, unele lacuri, aflate la o oarecare  distanta de “civilizatie”, au ramas intacte. Ireal de frumoase, incredibil de pure si transparente, sunt asezate in imprejurimi mirifice care te indeamna pe loc la liniste si reflectie interioara. Admirati-le frumusetea nemaintalnita, Romania are cu ce se mandri din acest punct de vedere!
In tara noastra se pot intalni diferite tipuri de lacuri, originea acestora punand amprenta asupra formei, adancimii sau compozitiei si temperaturii apei.  


Lacurile de munte 
Lacurile din Carpatii romanesti sunt situate in zona apelor de munte, cuprinsa intre altitudinea minima de 200 m (Muntii Banatului) si cea maxima de 2300 m (Muntii Fagaras si Retezat). Pe langa aceste lacuri montane naturale mai pot fi intalnite si lacurile de acumulare create de catre om (antropice).

Lacurile de alunecare si de baraj natural
 s-au format in urma deplasarilor de teren care au barat scurgerea unui rau. Apa si-a facut loc in aval spre vechea albie, trecand peste barajul care cu timpul s-a stabilit determinand formarea unei cuvete. Lacurile de acest gen sunt putine la numar si in general cu suprafete mici, fiind supuse unui proces lent de colmatare, din cauza materialului transportat si depus in lac de catre afluenti.

Lacurile glaciare
 s-au format in circurile sau vaile glaciare sub actiunea ghetarilor. Majoritatea acestor lacuri sunt situate la altitudini cuprinse intre 1900 si 2000 m. Extremitatile altitudinale sunt date de lacurile: Hartop I si Capra din Fagaras si Taul Agatat din Muntii Retezat, la altitudinea de 2300 m, pe de o parte, si de Buta din Retezatul Mic si Iezerul Surianu din Muntii Sebes, la altitudinea de 1720 - 1750 m, pe de alta parte. Alimentarea cu apa a majoritatii lacurilor glaciare se face din izvoarele de suprafata, al caror debit variaza in functie de anotimp si indeosebi de grosimea stratului de zapada si de valoarea precipitatiilor. Iarna toate lacurile glaciare ingheata.

De asemenea in Romania mai putem intalni si alte tipuri de lacuri precum: lacurile relicte, lacurile de lunca, vulcanice, limane, baraje naturale sau lacurile formate in depresiuni carspice. In continuare vom incerca sa prezentam cele mai importante lacuri din Romania, modul de formare si mai ales, locatia acestora. 
Lacul Sfanta Ana este singurul lac de origine vulcanica din Romania, situat la o altitudine de 946 metri in masivul Ciumatul Mare, aproape de Tusnad. Lacul a luat nastere pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu din masivul vulcanic Puciosu. Zona aceasta a fost declarata rezervatie naturala. Langa lac se afla mlastina Mohos, deosebit de frumoasa, dar si periculoasa, care poate fi vizitata numai cu ajutorul unui ghid. Exista doua rute de acces catre lac: pornind din localitatea Bixad, judetul Covasna sau prin Targu Secuiesc-Turia-Balvanyos-Sfanta Ana. Lacul este considerat cel mai curat din Romania, dar si din lume datorita apei distilate, care insa nu este potabila din lipsa sarurilor minerale (mineralizarea fiind de 0,002%).




Balea Lac este situat in muntii Fagaras si reprezinta unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania, datorita altitudinii la care se afla statiunea, 2034m. Tot aici se gasesc cele mai numeroase lacuri glaciare din tara, Avrig 2011 m, Caltun 2147m, Doamnei 1865 m , Balea 2034 m, cascade: cascada Moasei, cascadele Avrigului, cascada Serbotei, cascada Balea.
Frumusetea acestor locuri sunt iesite din comun, datorita altitudinii mari la care se afla, numeroase plante unicate precum: floarea de colt, macul galben, in perioada verii se poate ajunge la Balea Lac cu masina pe Transfagarasan (drumul dintre nori) situat la o altitudine de 2042 m, a doua ca inaltime din tara, iar in celelalte anotimpuri urcarea se poate face numai cu telecabina.



Lacul Ursu este cel mai mare lac heliotermic din lume. Este unic in Europa si nu se stie de existenta unui astfel de lac in intreaga lume. Lacul Ursu este considerat rezervatie naturala, ca lac sarat cu fenomen de heliotermie, bucurandu-se de un regim special de protectie. Lacul Ursu isi primeste in fiecare an miile de turisti care vin atat pentru relaxare cat si pentru vindecarea anumitor boli ginecologice, reumatismale, endocrine, metabolice, neurologice. Unii dintre noi se bucura de lacurile termale, altii de lacurile sarate iar altii de lacul Ursu care le implineste pe amandoua. Efectul heliotermic se datoreaza efectului de sera produs de apa dulce ce curge la suprafata lacului, cu apa sarata concentrata. Numele lacului provine de la forma sa, care seamana cu cea a unei piei de urs. Lacul Ursu are suprafata de cca 4 ha si adancimea de aproximativ 18 m. 



Aflat in statiunea Sovata, lacul Ursu este coroana de pe capul acestui loc unde mai putem intalni alte lacuri sarate si dulci: Alunis, Verde, Rosu, Nedru, Verde, Mierlei sau Parschiva.

joi, 3 aprilie 2014

Castelul Bran Arta si Cultura. Constructii celebre

Castelul Bran este unul dintre cele mai frumoase si cunoscute monumente istorice si arhitecturale din Romania. Situat langa Brasov, in Pasul Rucar-Bran, castelul atrage turistii din toata tara dar si din afara Romaniei gratie locului pitoresc in care este construit, arhitecturii medievale, precum si istoriei din spatele acestui monument important pentru arta si cultura romaneasca
Castelul Bran
Castelul Bran, unul dintre cele mai cunoscute castele din Romania

Istorie

Istoria castelului Bran incepe undeva in secolul al XIII-lea, cand in zona Branului este construita o fortificatie de catre cavalerii teutoni. In secolul al XIV-lea, sasii din Scaunul Brasovului primesc acceptul Regelui Ludovic I de Anjou de a construi o noua cetate din piatra la Bran. Conform documentului emis de rege in anul 1377, prin care acesta confirma dreptul sasilor de a ridica cetatea, se poate deduce faptul ca aceasta noua cetate a fost cladita in locul vechii fortificatii din secolul al XIII-lea.

In anul 1407, Mircea Cel Batran primeste sub stapanire de la Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei,Castelul Bran, care ramane sub autoritatea Tarii Romanesti pana in 1419. In anul 1427, castelul trece sub stapanirea maghiara dar este inchiriat inapoi scaunului Brasovului de catre regalitatea Ungariei.

Apropiindu-ne de zilele noastre, aflam ca in 1920, Consiliul Orasanesc Brasov isi arata recunostinta fata de Regina Maria, sotia regelui Ferdinand, pentru contributia ei marcanta la Marea Unire de la 1918, donandu-i Castelul Bran. Regina Maria demareaza lucrarile de restaurare, transformand constructia intr-un veritabil castel. In 1948, dupa plecarea familiei regale din tara, Castelul Bran ajunge in proprietatea statului. Dupa mai multi ani de abandon, timp in care castelul s-a degradat si a fost devastat, in 1956 Branul este partial amenajat ca muzeu si este redeschis apoi publicului vizitator. Restaurarea s-a finalizat in 1993. In prezent, castelul este in proprietatea lui Dominic de Habsburg si a surorilor sale, mostenitori ai Principesei Ileana, cea careia Regina Maria i-a lasat mostenire castelul.

Potentialul turistic

Castelul Bran este cunoscut in lume drept castelul lui Dracula, desi se pare ca Vlad Dracul nu a locuit niciodata in el. Pentru ca a contribuit marcant la potentialul turistic, renumele de Castelul lui Dracula a fost perpetuat in circuitul turistic, atragand atentia vizitatorilor, dar si a industriei cinematografice. La Bran a fost turnata pelicula Interviu cu un Vampir, cu Brad Pitt, Tom Cruise, Antonio Banderas, Christian Slater, Kirsten Dunst si Marcel Iures in distributie.

Dupa retrocedarea castelului mostenitorilor acestuia, statul roman a continuat sa administreze timp de trei ani castelul. La 1 iunie 2009 s-a redeschis oficial muzeul Castelului Bran.
Castelul Bran Interior
Castelul Bran Interior

Exista si cateva legende legate de Castelul Bran. Cea mai cunoscuta este Legenda lui Dracula, vampirul din Carpati. Reputatia de "vampir" i se trage probabil domnitorului Tarii Romanesti de la metodele sangeroase, precum trasul in teapa, prin care avea obiceiul sa pedepseasca faradelegile. Sasii au atribuit la acea vreme domnitorului si alte fapte macabre, cum ca s-ar fi hranit cu sangele dusmanilor sai. Se pare ca legenda a fost atat de puternica, incat s-a perpetuat pana in zilele noastre, devenind subiect pentru literatura mondiala si cinematografie.
Interior Castelul Bran
Interior Castelul Bran

O alta legenda care circula este cea legata de Stanca lui Dietrich. Se spune ca Dietrich, un cavaler teuton, a pus bazele fortificatiei, dand si numele stancii pe care este construit astazi castelul. 
Castelul Bran
Castelul Bran, patul Reginei Maria
Castelul Bran curte interioara
Castelul Bran, vedere in curtea interioara

Drum si acces

Castelul Bran se afla la 30 de kilometri de Brasov. Pentru cei care doresc sa ajunga la Bran cu masina, accesul la castel este deosebit de simplu. Dinspre Bucuresti, accesul se face pe DN1 pana la Brasov (un drum de aproximativ doua ore si jumatate), iar de la Brasov catre Pitesti, pe DN73, pe un drum de circa 30 de minute.
Castelul Bran iarna
Castelul Bran iarna
Accesul cu trenul este posibil numai pana la Brasov, iar din Brasov exista posibilitatea luarii unui taxi pana la Bran, sau a unui autobuz de la autogara, care asigura curse regulate din oras pana la Bran si inapoi, cu plecari la fiecare 30 de minute si in weekend din ora in ora.